image-1


19 mei 2020


Capitool 11, Enschede
053 – 47 57 000
info@hetzorgfestival.nl
Bereikbaarheid

Deel het met je vrienden!

College: Eigenzinnig communiceren


Dit is een zeer bijzonder duocollege door Paul Trossèl en Femke Nijboer. Ze communiceren beiden eigenzinnig. Paul spreekt niet zoals hij zou wensen. Door een hersenstaminfarct is hij volledig verlamd, zit hij in een rolstoel en kan hij niet meer praten. Hij communiceert analoog: naar boven kijken is ja, naar beneden kijken is nee. En met behulp van technologie: spraakherkenning uit hersenactiviteit. In ons brein ligt namelijk ons hele denken en menszijn opgeslagen. Elektrische prikkels geven continu boodschappen door en neurowetenschappers zijn steeds beter in staat die elektrische hersenactiviteit te lezen.

Femke Nijboer communiceert niet zoals het hoort als wetenschapper. Wetenschappers horen publicaties te schrijven in wetenschappelijk tijdschriften, maar Femke staat liever te spreken voor een zaaltje met mensen en ze twittert en instagramt dat het een lieve lust is. Op zoek naar vrijheid om jezelf te kunnen zijn vertellen zij hoe ze hun weg gevonden hebben ondanks hun ‘handicap’.

Paul Trossèl en Femke Nijboer vormen een niet alledaags duo. Voorheen hadden zij een wetenschapper/patiënt relatie terwijl zij nu collega’s zijn.

Over Femke Nijboer
Femke Nijboer promoveerde magna cum laude met een proefschrift over de brain-computer interface technologie aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. In 2012 kreeg ze een prestigieuze Veni-beurs toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze was winnares van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science fellowship in 2014, waarmee ze vijf maanden kon werken aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Naast haar wetenschappelijke werk begon Nijboer zich vanaf 2016 meer te richten op het maatschappelijke debat over neurotechnologie: de samensmelting van elektronica en ICT met het brein en de maatschappelijke gevolgen daarvan.

Over Paul Trossèl
Paul Trossèl kreeg op zijn 36ste een hersenstaminfarct en kan daardoor vrijwel geen enkel lichaamsdeel bewegen. Paul lijdt aan het Locked-in Syndroom. Zijn bewustzijn, gehoor en zicht zijn intact, maar communiceren is extreem moeilijk. Trossèl was topmanager van een groot voedingsmiddelenbedrijf. Hij zat veel in het buitenland en maakte plannen om naar China te verhuizen. Zijn vrouw was in verwachting van een tweede kindje. Maar het hersenstaminfarct vernietigde alles. In de eerste jaren na het infarct, toen hij nauwelijks kon communiceren, voelde hij zich vaak eenzaam. Communiceren kan hij nu dus wel: met zijn oogleden. Dankzij een reflector op zijn voorhoofd en speciale software kan hij zelfstandig mailen, facebooken en skypen.