image-1


19 mei 2020


Capitool 11, Enschede
053 – 47 57 000
info@hetzorgfestival.nl
Bereikbaarheid

Deel het met je vrienden!

College: Gedragsbeïnvloeding door technologie


Hoe kun je op een positieve wijze door de inzet van technologie het gedrag beïnvloeden van mensen met dementie? Wij weten het niet, maar Drs. Jef Mol van Zorggroep Elde wel. Tijdens zijn college neemt hij je mee in de wereld van data & activitytrackers.

Jef Mol directeur Zorg en Wonen bij Zorggroep Elde:

Eén van de meest in het oogspringende innovaties waar wij mee bezig zijn, is dat we samen met TU Delft aan het kijken zijn of we door middel van techniek het gedrag van mensen met dementie positief kunnen beïnvloeden.

In het landelijk netwerk D-ZEP (Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag) werken we met andere zorgorganisaties aan één meer gedragen richtlijn voor de behandeling van deze mensen. We willen begrijpen waarom zij bijvoorbeeld plotseling agressief worden. De observaties van de verzorgenden en verpleegkundigen en de vragenlijsten die zij afnemen, spelen daar een hele belangrijke rol in. Maar we kunnen er niet alle vragen mee beantwoorden. Daarom hebben we die subjectieve gegevens nu gekoppeld aan de objectieve gegevens uit het onderzoek dat wij hebben gedaan met de afdeling Design for Health van de TU Delft.

Het onderzoek helpt ons factoren op te sporen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Gubing Wang van de TU Delft heeft daarvoor op onze afdeling een indoor positioning systeem ingezet. Met behulp van sensoren en zendertjes verzamelt dat systeem allerlei data, zoals hoe warm het is en wat de lichtsterkte is. Maar bijvoorbeeld ook: hoe vaak is iemand in de gang? Hoe lang heeft hij of zij contact en met wie? Door die subjectieve data aan objectieve data te koppelen, ontdekken we wanneer iemand overprikkeld raakt. Misschien komt dat wel door een bepaald geluid en heeft iemand daar lang last van. Dat inzicht helpt ons om bewoners beter en gerichter te behandelen. Als je met een meer gerichte behandeling kunt voorkomen dat iemand overprikkeld raakt, is dat natuurlijk heel fijn voor die bewoner.

Nieuwsgierig geworden? Schuif gerust aan in onze Universitipi :)!